JM Teaching Aids - шаблон joomla Новости
 • Naša škola

  Škola je izgrađena i počela sa radom 1989. god. Prvobitni naziv škole je bio “Nikola Tesla”. Te godine škola broji 1530 učenika i 73 zaposlena. 

 • Ćamil Sijarić

  Pripovjedač, romansijer, pjesnik, Ćamil Sijarić.

 • Ko smo mi

  Pored redovne nastave, koja se realizuje u skladu sa Nastavnim planom i programom devetogodišnje osnovne škole od strane stručnih nastavnika, u školi se provodi i niz aktivnosti u kojim učenici nalaze sebe kroz igru, sport i edukaciju u raznim vidovima.

 • Historijat naše škole

  Škola je sagrađena i počela je sa radom 1989. godine

Osnovna škola Ćamil Sijarić

"ŽIVJETI PRIPOVIJEDANJE"

"Pro-či-tao ja Kamija. Jesam, obraza mi. Pro-či-tao ja onu knjigu đe veli da je sve ap-sur-dno. I lijepo vidim, nijesam ćo-rav da ne vidim, čoek ne laže, no zbori ži-vu is-tinu. Ap-surd, vala, odakle se god po-gle-da, i kojim se god očima po-gle-da. Sjednem za as-tal i uzmem u ruku ka-ši-ku, i zahvatim onom ka-šikom malo supe, i pri-ne-sem je ustima, ali mi nije slatko: ap-surd, pa ap-surd! Uzmem pero u ruku, umočim ono pe-ro u ma-sti-lo, počnem pisati onim perom po har-ti-ji, a opet nije mi slatko: ap-surd, pa ap-surd! Odem ja u zavičaj, da vidim je li i tamo ap-surd? Gledam ja, gle-dam, gle-dam: lijepo mi je, vala, ovo moje selo, odlično mi je, vala, ovo moje selo, a opet mi nije slatko: ap-surd, pa ap-surd! Onda uzmem mo-ti-ku, i odem s onom motikom u njivu, pa ko-paj, ko-paj, ko-paj, ko-paj, kad ono - niđe apsurda! A šta bi s apsurdom? A kud se dio apsurd? Izišo na znoj apsurd!"

Ovako je veliki pripovijedač Ćamil Sijarić pisao o apsurdu nakon čitanja Kamijeve knjige "Mit o Sizifu". Neki od nas su se prvi put susreli s ovim tekstom na izložbi u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti koja za temu ima život i djelo Ćamila Sijarića. Desetak učenika/ca je u pratnji nastavnika posjetilo izložbu sa bogatim materijalima iz kojih se na jedan potpuno novi način može sagledati lik i djelo ovog značajnog pisca. 

Izložbu možete pogledati u Muzeju književnost i pozorišne umjetnosti do 1.5. 2019., svakim radnim danom i subotom od 10:00 do 19:00 sati.

 

    

Foto by Farah Šarenkapa  Foto by Farah Šarenkapa  Foto by Farah Šarenkapa

 

Kontakt informacije

Home
J.U. Osnovna škola
Ćamil Sijarić
Braće Mulića 16
71000 Sarajevo
Phone
+387 (0)33 543 196
Email
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.