Novosti
Dječija nedjelja i Dan učitelja

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Dječija nedjelja i Dan učitelja

Prva sedmica mjeseca oktobra od 01.10.do 07.10.posvećena je obilježavanju Međunarodne Dječije nedjelje, s ciljem promocije Prava djeteta. To je prilika da se ukaže na obavezu i poštovanje Konvencije UN-a o pravima djeteta, ali i da se kroz igru educiraju i animiraju.

Konvencija o pravima djeteta je međunarodni dokument usvojen na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 20.11.1989, a sadrži univerzalne standarde koje svaka država potpisnica Konvencije , među kojima je i Bosna i Hercegovina mora jamčiti svakom djetetu.

Djeca se rađaju s temeljnim slobodama i pravima koja pripadaju svim ljudskim bićima.Tako imaju pravo na rođenje , jezik, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i igru. Imaju pravo na ljubav i sve lijepo što im pripada. Nemaju pravo na bol i nevolje, to im je pravima uskraćeno.

Hvala ti svijete što usrećuješ dijete!!!

U mjesecu oktobru, tačnije 05.10. se obilježava i Dan učitelja. To je dan prigodan da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni.

Ulaskom u učionicu pred njima je svakog dana  velika odgovornost da učenicima prenesu znanje koje će biti primjenjivo  u svakodnevnom životu i prilagođeno izazovima budućnosti.

U obavljanju ove jako važne zadaće potrebno je imati strpljenja  i ljubavi bez kojih ne bi mogli ostvariti zajednički cilj da djeca imaju sretno djetinjstvo, kvalitetno školovanje i perspektivnu budućnost. Uz iskrene riječi zahvalnosti za vaš doprinos u dosadašnjem odgoju  i obrazovanju  narednih generacija mladih, želimo vam najiskrenije čestitati Dan učitelja uz poticaj da i dalje ulažete trud i znanje u kvalitetnu budućnost svih nas.

Sretan vam Dan učitelja dragi učitelji i nastavnici, a vama dragi drugari sretna Nedjelja djeteta!!!

U nastavku pogledajte i neke od fotki sa raznovrsnih obilježavanjacool

Pomoć Roditeljskoj kući

Humanitarna akcija za Roditeljsku kuću u Sarajevu, koju je organizovala škola i Vijeće roditelja naše škole, uspješno je završena. Kao i uvijek dosada bio je veliki odziv roditelja na ovu akciju i nadamo se da smo zajedničkim snagama barem malo olakšali oboljeloj djeci i njihovim roditeljima. Veliko hvala svima koji su učestvovali u ovoj akciji i posebno hvala roditeljima koji su izdvojili svoje vrijeme i dostavili pakete u Roditeljsku kuću!

KANTONALNO TAKMIČENJE

FENOMENALNI REZULTATI NAŠIH UČENIKA NA KANTONALNOM TAKMIČENJU IZ MATEMATIKEcool

ISMAIL HADŽOVIĆ – VII RAZREDI 1. MJESTO SA OSVOJENIH 98 BODOVA!

ABDURAHMAN FERHATBEGOVIĆ – IX RAZREDI 3. MJESTO SA OSVOJENIH 80 BODOVA!

SVAKA ČASTsmile

Rezultati sa proteklih takmičenja

NJEMAČKI JEZIK  – HAMZIĆ IMAN MERJEM 4. MJESTO (KANTON)

MATEMATIKA –   ABDURAHMAN FERHATBEGOVIĆ 2. MJESTO (OPĆINA)

MUHAMED MEZIT 3. MJESTO (OPĆINA)

ISMAIL HADŽOVIĆ 5. MJESTO (OPĆINA)

ROBOTIKA – EJRA SELMANOVIĆ i IRFAN KOBILIĆ 3. MJESTO (OPĆINA)

Velike čestitke našim dragim učenicima i voditeljima sekcijasmile

 

 

Sretan Dan nezavisnosti domovino!

Kao što to i dolikuje svečano smo obilježili Dan nezavisnosti u našoj školi. Hor škole je predvodio program i smjenjivali su se sjajni nastupi dramske, recitatorske i folklorne sekcije. Posebnu pažnju su privukli odlični nastupi prvačića koji su se sjajno snašli na njihom premijernom nastupu, voditeljica je pokazala zavidno samopuzdanje za svoj uzrastsmile

Foto by Hatidža Tinjak

Foto by Hatidža Tinjak

Foto by Hatidža Tinjak


Foto by Emina Viteškić

Foto by Emina Viteškić

Foto by Emina Viteškić

Dan ružičastih majica

U organizaciji porodičnog savjetovališta učenici naše škole su zajedno sa učenicima škola “Skender Kulenović” i “Osman Nuri Hadžić učestvovali u manifestaciji obilježavanja Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja. Učenici škola su se okupili u dvorištu osnovne škole “Skender Kulenović” i zajedno su poslali poruke podrške i nenasilja.

Internet kao stil života

Porodično savjetovalište je u četvrtak, 29.02.2024. godine, s gostujućim predavačem prof. Denyel – Ismir Kovač, za roditelje naše škole, pripremilo predavanje na temu: „Internet kao stil života.“

Roditelji su imali priliku poslušati, ali i duskutovati na temu pozitivnih i negativnih uticaja interneta na danšnje genracije.

Također, razgovaralo se o načinu komuniciranja sa djecom, stilovima roditeljstva, izazovima danšnjih roditelja i eventualnim teškoćama sa kojima se roditelji suočavaju u odgoju djece.

Iskreno se zahvaljujemo Porodičnom savjetovalištu, uvaženom prof. Kovač, kao i roditeljima naše djece, koji su doprinijeli razmjeni isustava i istakli primjere pozitivne prakse.

Radujemo se budućoj saradnji.

Tekst i fotografije stručna služba škole
Internet kao stil života

Porodično savjetovalište je u četvrtak, 29.02.2024. godine, s gostujućim predavačem prof. Denyel – Ismir Kovač, za roditelje naše škole, pripremilo predavanje na temu: „Internet kao stil života.“

Roditelji su imali priliku poslušati, ali i duskutovati na temu pozitivnih i negativnih uticaja interneta na danšnje genracije.

Također, razgovaralo se o načinu komuniciranja sa djecom, stilovima roditeljstva, izazovima danšnjih roditelja i eventualnim teškoćama sa kojima se roditelji suočavaju u odgoju djece.

Iskreno se zahvaljujemo Porodičnom savjetovalištu, uvaženom prof. Kovač, kao i roditeljima naše djece, koji su doprinijeli razmjeni isustava i istakli primjere pozitivne prakse.

Radujemo se budućoj saradnji.

Tekst i fotografije stručna služba škole
Zimski dječiji atletski miting

Održan je Zimski dječiji atletski miting  i naši učenici su postigli sjajne rezultate:

1. mjesto – Bajramović Alda – IX-3

1. mjesto  – Emir Gavranović VII-4

3. mjesto – Damir Smajić  – VII-1

Dan državnosti 2023.

Svečanim programom smo obilježili Dan državnosti naše domovine. Uz veliku posjećenost učenici su predstavili raznovrstan program i uz ples i pjesmu čestitali domovini rođendan. Naši fotografi vrijedno rade, a to možete pogledati na njihovim fotografijama sa priredbe.

Foto by Sabina

Foto by Hatidža

Foto by Hatidža

Foto by Sabina

Foto by Emina

Foto by Emina

Foto by Hana

Foto by Sabina

Foto by Emina

Foto by Hana

Vaši fotografi:)

Dječija nedjelja 2023. II razredi

Dječija nedjelja se obilježava svake godine u prvoj sedmici mjeseca oktobra. U ovoj sedmici cilj je da se kroz različite aktivnosti ukaže na obavezu poštivanja Konvencije UN-a o pravima djeteta, ali i dječijih potreba. 

Učenici naše škole ove dane su obilježili kroz zanimljive edukativne, ali i kreativne aktivnosti sa porukama koje ukazuju na važnost prepoznavanja osnovnih potreba i prava djece u različitim periodima njihovog odrastanja. 

Učenici drugih razreda su pokazali da se ljubav ljubavlju vraća. Sa svojim učiteljicama su realizovali niz aktivnosti, ali i ukrasili hol naše škole svojim doprinosom. Aktivnosti koje su realizovali su: 

  • Aktivnost „Dar iznenađenja“ ili „Tajni prijatelj“ (darovanje druga/drugarice simboličnim poklonom čije ime su dobili u neizvjesnom izvlačenju), 
  • Otkrivanje učiteljicinog omiljenog učenika (kutija sa ogledalom), 
  • Plakat „Uzmi šta ti treba“ (motivacijske poruke koje su uljepšale dan svakog učenika naše škole), 
  • Likovni radovi na temu „Prava djeteta“. 

Realizovanim aktivnostima stavljen je naglasak na značaj sretnog djetinjstva, humanosti, jedinstva, potrebe da svakim danom budemo podrška jedni drugima, te da se prava djece stave na vrh prioriteta.  

 

Međunarodni dan jabuke 20.10.2023.

Učenici produženog boravka naše škole su na kreativan i zanimljiv način obilježili Međunarodni dan jabuka. Kroz radionicu „Dan jabuka“ učenici su spoznali vrijednost i značaj jabuke u zdravlju i prehrani ljudi. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih problema. Učenici su zasebno, po razredima, imali svoje zadatke koje su sa oduševljenjem radili. Radionica je završena na Međunarodni dan jabuke. Krunisana je doprinosom učiteljica koje su same organizovale ketering povodom ovog divnog i značajnog dana za našu djecu. Učenici su cijeli dan proveli kroz igru, muziku, ples, pjevanje ali i degustiranje svega onoga što su učiteljice pripremile.

TEKST I FOTOGRAFIJE: ODGAJATELJICE U PRODUŽENOM BORAVKU

29.10.2023. - Godišnjica obnavljanja škole

Povodom obilježavanja godišnjice obnavljanja naše škole, za Vas smo spremili jedan kratki video koji možete pogledati na priloženom linku:

https://video.link/w/naw4w5aCnEA 

 

Općinsko takmičenje NUS

Općinsko takmičenje “Upozoravanje na opasnost od mina” ponovo donosi sjajne rezultate naših učenica. Ovaj put su djevojčice osvojile sjajno drugo mjesto i na taj način pokazale kako se predstavlja škola i kako se odgovorno pristupa radu. Ekipa koju je predvodila učiteljica Hanka Račić je bila u sastavu: Nejra Klačar, Uma Veladžić i  Ema Smailhodžić. Čestitke velikesmile

Novčana donacija za Palestinu

Za pomoć narodu Palestine naša škola je prikupila novčana sredstva u iznosu od 10 721 KM. Predstavnici Vijeća učenika su novac predali odgovornoj osobi iz Pomozi.ba.

Vijeće učenika prilikom predaje novčanih sredstava

Plakat na fotografiji uradili učenici IX-1 razreda

Radionica: "Okoliš čuvaj, sadnice sadi"

U Osnovnoj školi “Ćamil Sijarić”  održana je radionica u sklopu projekta “Okoliš čuvaj, sadnice sadi” koji provodi Udruženje “Mali svijet” uz podršku Općine Novi Grad Sarajevo. Učenici su kroz različite aktivnosti i grupne radove istakli probleme i izazove naše planete Zemlje. Također, učenici su istakli da je za planetu Zemlju važno da mlade generacije budu ekološki osviještene, osnažene i aktivne u svojim zajednicama.

Nakon održane radionice,  predstavnici Udruženja “Mali svijet” su sa mladim ekolozima,  učenicima 7. razreda O.Š. “Ćamil Sijarić” na Dobrinji, pripremili tuje za praktičnu radionicu i sadnju istih u dvorištu škole. Provedene vannastavne aktivnosti su usko povezane sa nastavnim sadržajima koji se izučavaju u okviru predmetne nastave. Naši učenici će i dalje nastaviti  sa realizacijom sličnih  ekoloških aktivnosti ali i animirati svoje drugare u školi i zajednici na isto.

Fotografije i tekst: Udruženje “Mali svijet”

Robotička sekcija za Dan državnosti

Robotička sekcija

Učenici: Ibrahim Avdagić, Hamza Bećirbegović, Eman Dizdarević, Emir Gavranović, Irfan Kobilić, Kenan Krnjić, Abdullah Kapidžija, Ibrahim Stočević, Ejra Selmanović, Mirjem Selmanović, Kerim Zametica,

Nastavnica: Lepić Indira

 

Učenici robotičke sekcije su obilježili 25. novembar koristeći mBot.

 

Koristili su tri mBota i programirali ih tako da iscrtaju grb Bosne i Hercegovine. Jedan mBot prati crnu liniju koja je postavljena u obliku grba Bosna i Hercegovine (slika 1). Drugi mBot iscrtava zvijezde sa grba (slika 2), a treći ispisuje poruku (slika 3). Kodovi koji su korišteni predstavljeni su slikama ispod.

Slika 1

Slika 1 objašnjenje koda: Senzor za praćenje linije se nalazi ispod robota. Sastoji se od dva senzora, senzora 1 i 2, od kojih svaki ima infracrveni odašiljač i infracrveni prijemnik. Infracrveni odašiljač neprekidno emitira infracrvenu svjetlost tijekom kretanja mBota. Infracrveno svjetlo se reflektira kada se mBot susreće s bijelom ili nekom drugom svijetlom površinom i tada prijemnik prima infracrveni signal i upravljačkoj pločici šalje vrijednost 1. Ako se infracrveno svjetlo apsorbira ili se ne može odraziti (na tamnim površinama), prijemnik neće primiti infracrveni signal, ali šalje vrijednost 0. Raspon detekcije je 1 do 2 cm. Kada se oba senzora nalaze na tamnoj površini mBot se kreće naprijed. Ako se lijevi senzor nalazi na svijetloj površini onda mBot skreće desno kako bi vratio oba senzora na tamnu površinu i nastavio kretanje naprijed. Ako se desni senzor nalazi na svijetloj površini onda mBot skreće lijevo kako bi vratio oba senzora na tamnu površinu i nastavio kretanje naprijed.ako su oba senzora na svijetloj površini mBot će prestati sa kretanjem.

Slika 2                         

Slika 2 objašnjenje koda: mBot će se kretati prema naprijed i onda napraviti puni krug oko sebe, zatim nastavlja kretanje prema naprijed i opet pravi krug. Ovu radnju mBot ponavlja 5 puta.

  

Slika 3

Slika 3 objašnjenje koda: mBot korist led panel da ispiše poruke. Nakon što ispiše poruku uključuje diode da svijetle žutom, plavom i bijelom bojom.

 Video možete pogledati na linku:

https://video.link/w/wpfsYSMUwfw 

Fotografije, video i tekst: Robotička sekcija